Hongkongs finansiella sektorn återstår övertygas om fördelarna med Qianhai ビジネス


international blog bradley associates hong kong reviews

Medan bankirerna se stora fördelar från Qianhai utveckling finns skepsis på andra håll i den finansiella branschen om huruvida planen kommer att gynna sektorn eller Hong Kong ekonomin som helhet.

En del undrar om Qianhai, som många rundor av närmare ekonomiskt partnerskap arrangemanget (Cepa), kommer att gynna globala banker och fastlandet företag snarare än lokal mäklare, fonden hus och försäkringsbolag.

Förra månaden, var 15 bankerna tillåtet att erbjuda en kombinerad 2 miljarder yuan (HK 2,46 miljarder dollar) i lån till företag som grundar sig i en särskild ekonomisk zon vid Shenzhen, där den Shenzhen regeringen lovade år 2010 att bygga den "Manhattan av the Pearl River Delta".

Även om bankirer räknar med att tjäna pengar, tycker mäklare och försäkringsbolag annorlunda. En lokal mäklare, som föredrar att förbli anonym, är inte optimistisk.

"Som många rundor av Cepa, främst gynnar internationella bankerna och de finansiella företagen, fastlandet. Jag inte ser hur Cepa heller Qianhai kraftigt kommer att gynna den Hong Kong totalekonomi eller sektorn för finansiella tjänster,"sa mäklaren.

Han påpekade att medan Cepa hade föreslagit att låta Hong Kong-baserade terminer mäklare att inrätta samriskföretag på fastlandet, bara några sådana ventures godkändes. Däremot hade många fastlandet mäklarhus och fonden hus tillåtits att ställa upp i Hong Kong.

"Qianhai... fördelar endast 15 bankerna inblandade, och det verkliga syftet är att främja internationaliseringen av yuan. Jag inte kan se Beijing viljande till använda Qianhai för att hjälpa Hongkong mäklare eller andra finansiella företag som utvecklar i Kina,"tillade han.

Mäklaren anser Qianhai blir i slutändan en fastighetsprojekt, och att de företag som köper egendom där för att inrätta kontor kommer att gynna från stigande fastighetspriser i stället genom att utveckla sina företag.

Men vissa mäklare kämpar mer aggressivt om en bit av Qianhais möjligheter. Föreningen Hong Kong värdepapper proffs tecknat förra månaden avtal med myndigheten av den Qianhai Shenzhen-Hong Kong Modern Service industrin samarbete zon av Shenzhen för arbetsmarknadens parter att arbeta fram förslag att locka Hong Kong och internationella finansiella företag att investera i Qianhai.

Christopher Cheung Wah-fung, finansiella tjänster sektorn lagstiftaren som ledde föreningens delegation till undertecknande, sa det skulle lämna en rapport till Qianhai denna månad om fastställande av en önskelista.

"Hongkong mäklare vill inrätta kontor i Qianhai om de kommer att tillåtas att sälja aktier till er," sade Cheung.

Även Hongkong långivare kan erbjuda lån endast till Qianhai företag, men inte till andra fastlandet företag, hoppas Cheung mäklare kan ha ett bredare tillämpningsområde.

"Om Hongkong mäklare eller andra finansiella företag kan fungera endast Qianhai invånare, det inte är mycket attraktiv eftersom Qianhai kommer att ha en befolkning på bara 800.000, som är liknande till det av Sha Tin i Hong Kong," sade Cheung.

Cheung sa mäklare vill ha sina Qianhai kontor för att kunna tjäna andra delar av provinsen Guangdong och fastlandet för att utnyttja en större pool av klienter. Det är hur vi kan vända Qianhai till en stad som Hong Kong,"sade han.

Försäkringssektorn lagstiftaren Chan Kin-por sa det hade varit inget tillkännagivande hittills på vad Hongkong försäkringsgivarna skulle kunna erbjuda i Qianhai.

Beijing tillåter endast internationella försäkringsgivare med tillgångar på minst 5 miljarder dollar i Kina, en gräns som Chan säger är för hög. Han hoppas Qianhai gör att Hongkong företag som kan matcha tröskeln för inhemska försäkringsgivare - kapital på 200 miljoner yuan - för att verka där.

"Vi skulle vilja se Qianhai tillåta Hong Kong baserade försäkringsbolag med ett lägre belopp av tillgångar för att få verka i Qianhai att serva kunder i Guangdongprovinsen," sa Chan.

John Tan, chef för globala marknader för Standard Chartered i Hong Kong, är mer optimistiska om de övergripande effekterna av Qianhai på Hong Kong.

"Qianhai kan förvandlas till något stort. Det kan bli ett fönster länka yuan fonden flöden med offshore marknaden,"sagt Tan. "Shanghais finansiella distriktet i Lujiazui utvecklats från obebyggd jordbruksmark på 1990-talet. Därför erbjuder Qianhai, i vårt perspektiv också stora möjligheter.

international blog bradley associates hong kong reviews

Visa relaterade artiklar:

キーワード
bradley associates

このノウハウを評価する

評価、コメントするにはサービスに登録してください。

サービス登録をする

コメントを見る

コメントするにはサービスに登録してください。

サービス登録をする

FC2ID新規登録

ログイン

▲ PageTop